ATT ÅKA FÄRJA MED HUND är oftast en ganska enkel historia. Men vilken typ av resa du och din hund kommer att få, beror på vilken båt ni tar. Inte ens inom samma rederi är reglerna konsekventa. Det gäller alltså att läsa vad som gäller för hundar på just den färjeövergången du är intresserad av.

Båtarna som går mellan Sverige och Tyskland har oftast en öppen inställning till hundar, vilket innebär att de får följa med i princip överallt utom in på restaurangerna. Det finns hundtillåtna hytter (boka i så god tid som möjligt så de inte säljer ut) och en ”rastplats” på hunddäck –  en kattlåda med sand, modell större, utrustad med stolpe att kissa mot. Hanhundar kanske tycker det är oemotståndligt att slå en drill där flera jyckar lättat på trycket innan dem, men Lovis tycker det är riktigt äckligt, och håller sig hellre. Jag förstår henne. De brukar stinka rätt bra, de där hundtoaletterna.

HundtoaFerry

Nä. Det blir till att hålla sig till i morgon bitti.

Men som sagt – olika regler gäller på olika båtar. Stena Line-båtarna som utgår från Trelleborg och går till norra Tyskland kan ha helt olika inställning till hundar. På en båt får hunden enbart vara i bilen eller på hunddäck. På en annan får de vara så gott som överallt.

På båtarna mellan Holland och England finns det tyvärr inga hundhytter. Hunden ska sitta antingen i bilen, eller i en så kallad kennel – det vill säga i bur i ett rum med andra hundar (och ibland katter). Det går att bädda skönt i burarna och du får vistas i djurrummet så mycket du vill. Du kan även ta ut hunden på hunddäck när du känner för det – men några promenader är inte direkt aktuella. Hunddäck på Englandsbåten är litet och inte ens utrustad med hundtoalett. Bara en golvmopp för eventuella ”olyckor” på golvet, och frisk vind från Nordsjön.

När det gäller att ha hund i bil: var medveten om att larmen ständigt går, eftersom bilarna blir lite omskakade av färjeöverfarten. Det kan vara väldigt jobbigt för en hund.

Att det inte går att boka hundtillåtna hytter på färjorna till England är ett mysterium, när det är en självklarhet på båtarna mellan Sverige och Tyskland. Vad är problemet?

Goldennytt8

Som det ska vara. Incheckad i hytten, och dags att slappa med ett tuggben. Här på färjan mellan Rostock och Trelleborg.

Mer info om rederierna:

Stena Line  kör från Sverige till Tyskland, Polen, Lettland och Danmark, samt mellan Holland och England.

TT Line kör Sverige–Tyskland och Sverige–Polen.

Polferries kör till Polen från Ystad och Nynäshamn. Den senare tar dock väldigt lång tid, vilket kan bli påfrestande för en hund som inte vill kissa på båt…