HAMBURG, Tysklands andra största stad, lever lite i skuggan av sin större superkändis Berlin. Det är egentligen konstigt att så få svenskar är bekanta med Hamburg – som ju ligger på behändigt avstånd från oss, både med tåg och färja/bil.

I september 2015 var jag där för första gången, och Lovis var förstås med. Första kvällen gjorde vi en runda i centrum – och insåg snart att det kanske inte var det bästa området för den som hade en kurrande mage. Och det hade vi, i alla fall vi tvåbenta. När jag till slut fick syn på en pampig restauranglokal i en källarvåning tänkte jag att den kanske var lite för tjusig för att få ta hund med sig in – men man kan ju alltid fråga.

Det var förstås inga problem, alls. En vattenskål åkte fram, och människomagarna fylldes av god mat och vin. Inte förrän efteråt insåg vi att vi just varit i Rådhuskällaren.

Resmål: Hamburg.

Passar: Den som gillar storstadens utbud i överskådligt format. När du en särskild vurm för oändliga kanaler och broar, hamnkranar och sjöfartsromantik, bohemvänster med begynnande hipsterideal eller smaklös dekadens i kubik – ja, då har du kommit rätt. Hamburg är allt detta och lite till.

Hundvänligt: Oh ja! Enkelt att ta med hund in på restaurang, och all form av kollektivtrafik. Parker och mindre grönområden finns så gott som alltid inom rimligt avstånd. Missa inte heller sandstranden Elbstrand, där hundar och människor strosar tillsammans.

Boendetips: Ameron Hotel Speicherstadt. Ett lite dyrare alternativ, men med bra läge och smarrig frukost. Skön hundbädd till hunden på rummet, men då betalar du också 19 Euro per natt för din vän.

Restaurangtips: Bullerei, på det gamla slakthusområdet i stadsdelen Sternschanze. Startat av en tysk kändiskock, och hundvänligt så klart. Parlament, i rådhusets källare. Pampig lokal, trevlig service och god mat. Vattenskål till hunden kommer fram på studs! Edelcurry, för god currywurst i centrala Hamburg. Välj mellan en rad såser och bjud din fyrbening. För hunden får förstås följa med in – det är klart som korvspad.

Lovis-i-baren

Lovis försöker få bartenderns uppmärksamhet på restaurangen Parlament, i rådhusets källare.

Kanot

Hyrde kanot från Noa’s Bootsverleigh på en av kanalerna runt sjön Aussenalster. Ett perfekt sätt att se det dolda rikemans-Hamburg.

Elbstrand

Tjenare kompis! Avnosning pågår utanför mysiga serveringen Strandperle, på Elbstrand.

Reeperbahn

Men Lovis! Vad gör du på Reeperbahn! Nog för du gillar bunnies, men…  Aha, okej. Det är en annan respektingivande golden som agerar supertuff dörrvakt.