HUNDVÄNLIGA HOLLAND är förstås betydligt mer än Amsterdams parker och restauranger. Längs kusten finns många fina sandstränder som tillåter hundar.

Bäst av allt: en hundstrand i Holland är inte den dåliga sorten som blev över när alla ”vanliga” stränder redan paxats och försetts med hundförbud. Nej, i Holland är liksom hundnärvaro på stranden något alldeles normalt – snarare regel än undantag.

Texel_Lovis1_low

Heta dagar på Kogerstrand, Texel, där små hytter kan hyras för 20 Euro per natt.

Drygt en timme norr om Amsterdam ligger Den Helder. Därifrån kan du ta färjan över till ön Texel – den största av flera öar som ligger på rad norr om fastlandet. På Texel är så gott som alla stränder hundtillåtna. Man ska ha hunden i koppel, men det är vanligt att man låter hundarna vara lösa under kontroll när de badar. Här finns riktigt fina, långa sandstränder, som – om det inte vore för vattentemperaturen och bristen på palmer – kan mäta sig med vilken exotisk beach som helst.

Jag bodde i tält på campingen bakom Kogerstrand. Men det finns också strandhytter för 20 Euro per natt och naturligtvis hotell och andra boenden. På stranden finns ett litet antal restauranger, också de hundvänliga, och stränderna är välskötta och rena från hundbajs. Respekt möts med respekt. Hundar får vara med utan att någon gnäller – och hundbajset plockas givetvis upp. Som vanligt tänker jag förstås – varför kan vi inte ha det så här i Sverige?

Texel4_fixad

Parnassia aan Zee, mindre än en timme utanför Amsterdam, är en fin sandstrand där hundar får springa lösa.

Parnassia aan Zee ligger ungefär 45 minuter från Amsterdam, och har en riktigt fin strand där hundar får springa lösa. När jag var där i somras var det både människor med och utan hundar på plats, och vare sig hundbajs eller sura miner så långt ögat nådde. En schyst restaurang övervakar havet uppifrån sanddynerna, och självklart är hundar välkomna även inomhus på serveringen. Om man nu inte vill sitta på en solig terrass.

Texel_Lovis2_low

Ses en annan gång. Vi åker gärna tillbaka till Hollands stränder!